[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Przetrzeć doskonaleprzez sitko i dosypać 20 deka cukru.Dodać z 14 listków rozpuszczonej żelatyny,biaÅ‚ej lub różowej, i wlać w formy.80.Krem czekoladowyUtrzeć 20 deka czekolady i rozpuÅ›cić na ogniu w pół litrze Å›mietanki lub mleka, 6żółtek ubić z 10 deka cukru, zagotować żelatyny 10 listków w maÅ‚ej filiżance wody,wystudzić i zmieszać z pół litrem gÄ™stej sÅ‚odkiej Å›mietany jako też z poprzedniorozpuszczonÄ… czekoladÄ….BiaÅ‚ka ubite na pianÄ™ lekko domieszać.FormÄ™ wylać zimnÄ…wodÄ…, masÄ™ wlać i wynieść do spiżarni do zastudzenia.PodajÄ…c na stół obÅ‚ożyćmakaronikami lub biszkopcikami.81.Krem czekoladowy innym sposobem40 deka czekolady zagotować z 1 litrem mleka, osobno rozbić 8 żółtek z trochÄ… cukrui wlać w cokolwiek przestudzonÄ… czekoladowÄ… masÄ™.8 biaÅ‚ek ubić na pianÄ™ iwymieszać wraz z 10 listkami ·rozpuszczonej żelatyny.Wlać w formy, wylane zimnÄ…284wodÄ… i wynieść do zimnej spiżarni kto chce mieć prÄ™dzej stÄ™gniÄ™ty, obÅ‚ożyć lodem.Podać do tego bitÄ… Å›mietanÄ™.82.Krem kawowyUgotować bardzo mocnej kawy bez cykorji, wziąć z niej szklankÄ™, zmieszać z 3szklankami Å›mietanki sÅ‚odkiej i zagotować razem.Sześć żółtek ubić do biaÅ‚oÅ›ci z 20deka cukru, zmieszać z przestudzonÄ… kawÄ…, postawić na ogniu i mieszać, uważajÄ…c,aby siÄ™ nie zagotowaÅ‚a.Gdy zacznie gÄ™stnieć, odstawić, ostudzić, ciÄ…gle mieszajÄ…c,·wlać po Å‚yżce, biorÄ…c sztam z 2 Å‚yżek żelatyny, wymieszać dobrze, wlać w formÄ™ iwynieść do piwnicy.Tak samo można robić krem czekoladowy, biorÄ…c zamiast kawy10 deka czekolady, rozrobionej kwaterkÄ… wody.83.Krem na winie7 listków żelatyny biaÅ‚ej rozpuÅ›cić w filiżance francuskiego wina.W donicy umleć 7żółtek z 7 Å‚yżkami peÅ‚nymi cukru do biaÅ‚oÅ›ci, wlać wino z żelatynÄ… wystudzone,biaÅ‚ka z 7 jaj ubić na mocnÄ… pianÄ™, wymieszać, wcisnąć 2 cytryny, wÅ‚ożyć w formÄ™.84.Krem z jabÅ‚ekUpiec 10 jabÅ‚ek, przetrzeć przez durszlak i dodać cukru podÅ‚ug upodobania.Rozgotować 1 kawaÅ‚ek biaÅ‚ej, 2 czerwonej żelatyny, zmieszać z marmoladÄ… i piankÄ™ z3 biaÅ‚ek, dobrze ubitÄ…, lekko domieszać.85.Krem z jabÅ‚ek i bitej Å›mietany2 duże szklanki marmolady przetrzeć przez sito, wsypać szklankÄ™ miaÅ‚kiego cukru idodać jedno biaÅ‚ko.Ubijać wszystko aż zbieleje.Osobno ubić pół litra Å›mietanykwaÅ›nej i pomieszać z poprzedniÄ… masÄ….Dodać do wszystkiego osiem listkówżelatyny i wanilii, gdy zacznie tÄ™gnieć podczas bicia wlać w formÄ™.28586.Krem cytrynowy (Å›nieżny)1/2 Iitra wody przegotować z 40 deka cukru, w kwaterce wody rozpuÅ›cić 14 listkówżelatyny.WodÄ™ z cukrem zupeÅ‚nie ostudzić, dodać rozpuszczonÄ… żelatynÄ™, a gdywszystko zimne dodać sok z 5 cytryn i pół kwaterki dobrego araku.UbijaćtrzepaczkÄ… od biaÅ‚ek aż siÄ™ zrobi masa Å›nieżnobiaÅ‚a.Poczem wylać do formypoprzednio wypÅ‚ukanej i lekko wysypanej cukrem.87.Krem poziomkowy lub malinowyPrzetrzeć przez cienkie sito malin lub poziomek tyle, aby byÅ‚o ich 2 szklanki,zmieszać z 3 ubitymi biaÅ‚kami, 20 deka miaÅ‚kiego cukru.Osobno ubić pół litra gÄ™stejsÅ‚odkiej Å›mietanki, zmieszać z poziomkowÄ… lub malinowÄ… masÄ… i 7 listkami żelatyny,wÅ‚ożyć do formy i postawić na lód lub w zimnÄ… wodÄ™.88.Krem pomaraÅ„czowyProporcja na 6 osób.Sok z jednej cytryny i 20 deka cukru trzeć w donicy do biaÅ‚oÅ›ci,dodajÄ…c po jednemu 8 żółtek.NastÄ™pnie dodać sok z 2 pomaraÅ„czy, żelatyny 7listków, pianÄ™ ubitÄ… z pozostaÅ‚ych 8 biaÅ‚ek, wymieszać wszystko doskonale i wlać wformÄ™ do zastudzenia.WydajÄ…c, oblać krem bitÄ… Å›mietanÄ… i ubrać konfiturami.89.Krem poÅ„czowy20 deka cukru otrzeć o skórkÄ™ z 2 cytryn i zagotować z półkwaterkiem wody.Jakprzystygnie zmieszać ze szklankÄ… araku, sokiem z 2 cytryn, 14 listkami żelatyny i bićdo zgÄ™stnienia Osobno ubić pół kwarty Å›mietany, domieszać do poprzedniej masy,wlać w formÄ™ i.wynieść do piwnicy do zastudzenia.Na półmisku ubiera siÄ™ galaretÄ….90.Szarlotka kremowaWziąć gÅ‚adkÄ… okrÄ…gÅ‚Ä… formÄ™, wyÅ‚ożyć ja caÅ‚Ä… papierem, potem boki i spódbiszkopcikami, kÅ‚adÄ…c je skoÅ›no i tak żeby gÅ‚adka strona do Å›rodka przyszÅ‚a, potemwypeÅ‚nić formÄ™ nastÄ™pujÄ…cym kremem: kawaÅ‚ek wanilii wygotować w kieliszkuwody, do niej dodać 30 deka cukru, sok z 12 cytryn, 8 żółtek, 1/4 flaszki madery i bićcaÅ‚Ä… masÄ™ mioteÅ‚kÄ… na ogniu do zgÄ™stnienia.NastÄ™pnie zdjąć z ognia, domieszać pół286litra bitej Å›mietany, formÄ™ masÄ… napeÅ‚nić i postawić w piwnicy na lód lub wodÄ™.WydajÄ…c na stół przewrócić formÄ™ papier odjąć, a na Å›rodku zrobić kopuÅ‚kÄ™ zbiszkopcików.91.Blanc-manger migdaÅ‚oweWziąć 20 deka sÅ‚odkich, 12 gorzkich migdałów, sparzyć, obrać z Å‚upin i umleć namiazgÄ™, skrapiajÄ…c trochÄ… wody.Zagotować 1 litr sÅ‚odkiego mleka, wrzÄ…cym sparzyćmigdaÅ‚y i niech tak postojÄ….Po przestudzeniu wsypać 10 deka cukru, wlać ćwierćlitra wygotowanej z 10 listków żelatyny, wymieszać razem, bić do zgÄ™stnienia, wlaćw formÄ™ i zastudzić.ChcÄ…c dać blanc-manger w dwóch kolorach, można jednÄ…poÅ‚owÄ™ zaprawić biaÅ‚Ä… żelatyna, drugÄ… czerwonÄ…, lub też zrobić jednÄ… poÅ‚owÄ™ tegoż zmigdałów, a drugÄ… z czekolady, albo przeÅ‚ożyć galaretÄ… czerwonÄ… biaÅ‚e blanc-manger.92.Blanc-manger czekoladoweUtrzeć na tarce 10 deka czekolady, wsypać do rondelka i mieszać Å‚yżkÄ… na ogniu takdÅ‚ugo, aż sczerniejÄ…; 1 litr mleka zagotować z 10 deka tartych sÅ‚odkich i kilkugorzkimi migdaÅ‚ami, mleko zmieszać z czekoladÄ…, przecedzić przez sito, wsypać 10deka cukru, wlać 12 listków żelatyny, rozgotowanej w 1/4 litrze wody, wymieszaćdobrze, wlać w formÄ™ i wynieść do piwnicy do zastudzenia.WydajÄ…c na stół, ubraćbiszkopcikami.Można też w paski blanc-manger uÅ‚ożyć w formie; zawsze pozastudzeniu warstwy czekoladowej wÅ‚ożyć warstwÄ™ biaÅ‚ego blanc-manger, pozastudzeniu znów czekoladowÄ… i tak do koÅ„ca formy postÄ™pować.93
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Tematy
IndexKojder Andrzej Dawne i nowe problemy społeczne. Szkice do obrazu społeczeństwa polskiego u progu XXI stulecia
Elzbieta Chojna Duch Polskie prawo finansowe. Finans
Długosz Jan Roczniki czyli kroniki Królestwa Polskiego III IV
Kraszewski Józef Ignacy Dzieje Polski 01 Stara Baœń (1876)
MAURYCY MOCHNACKI Powstanie Narodu Polskiego w 1830 i 1831 tom I
Nasz czlowiek z Szanghaju Asa Lantz
Antosik Adrian Szeregowiec
Lindsey Johanna Za głosem serca 01 Za głosem serca
SS Harris Oliver Podwojne zycie
Aleksandrowicz Marianna Chytry dwa razy traci