[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Przetrzeć doskonaleprzez sitko i dosypać 20 deka cukru.Dodać z 14 listków rozpuszczonej żelatyny,biaÅ‚ej lub różowej, i wlać w formy.80.Krem czekoladowyUtrzeć 20 deka czekolady i rozpuÅ›cić na ogniu w pół litrze Å›mietanki lub mleka, 6żółtek ubić z 10 deka cukru, zagotować żelatyny 10 listków w maÅ‚ej filiżance wody,wystudzić i zmieszać z pół litrem gÄ™stej sÅ‚odkiej Å›mietany jako też z poprzedniorozpuszczonÄ… czekoladÄ….BiaÅ‚ka ubite na pianÄ™ lekko domieszać.FormÄ™ wylać zimnÄ…wodÄ…, masÄ™ wlać i wynieść do spiżarni do zastudzenia.PodajÄ…c na stół obÅ‚ożyćmakaronikami lub biszkopcikami.81.Krem czekoladowy innym sposobem40 deka czekolady zagotować z 1 litrem mleka, osobno rozbić 8 żółtek z trochÄ… cukrui wlać w cokolwiek przestudzonÄ… czekoladowÄ… masÄ™.8 biaÅ‚ek ubić na pianÄ™ iwymieszać wraz z 10 listkami ·rozpuszczonej żelatyny.Wlać w formy, wylane zimnÄ…284 wodÄ… i wynieść do zimnej spiżarni kto chce mieć prÄ™dzej stÄ™gniÄ™ty, obÅ‚ożyć lodem.Podać do tego bitÄ… Å›mietanÄ™.82.Krem kawowyUgotować bardzo mocnej kawy bez cykorji, wziąć z niej szklankÄ™, zmieszać z 3szklankami Å›mietanki sÅ‚odkiej i zagotować razem.Sześć żółtek ubić do biaÅ‚oÅ›ci z 20deka cukru, zmieszać z przestudzonÄ… kawÄ…, postawić na ogniu i mieszać, uważajÄ…c,aby siÄ™ nie zagotowaÅ‚a.Gdy zacznie gÄ™stnieć, odstawić, ostudzić, ciÄ…gle mieszajÄ…c,·wlać po Å‚yżce, biorÄ…c sztam z 2 Å‚yżek żelatyny, wymieszać dobrze, wlać w formÄ™ iwynieść do piwnicy.Tak samo można robić krem czekoladowy, biorÄ…c zamiast kawy10 deka czekolady, rozrobionej kwaterkÄ… wody.83.Krem na winie7 listków żelatyny biaÅ‚ej rozpuÅ›cić w filiżance francuskiego wina.W donicy umleć 7żółtek z 7 Å‚yżkami peÅ‚nymi cukru do biaÅ‚oÅ›ci, wlać wino z żelatynÄ… wystudzone,biaÅ‚ka z 7 jaj ubić na mocnÄ… pianÄ™, wymieszać, wcisnąć 2 cytryny, wÅ‚ożyć w formÄ™.84.Krem z jabÅ‚ekUpiec 10 jabÅ‚ek, przetrzeć przez durszlak i dodać cukru podÅ‚ug upodobania.Rozgotować 1 kawaÅ‚ek biaÅ‚ej, 2 czerwonej żelatyny, zmieszać z marmoladÄ… i piankÄ™ z3 biaÅ‚ek, dobrze ubitÄ…, lekko domieszać.85.Krem z jabÅ‚ek i bitej Å›mietany2 duże szklanki marmolady przetrzeć przez sito, wsypać szklankÄ™ miaÅ‚kiego cukru idodać jedno biaÅ‚ko.Ubijać wszystko aż zbieleje.Osobno ubić pół litra Å›mietanykwaÅ›nej i pomieszać z poprzedniÄ… masÄ….Dodać do wszystkiego osiem listkówżelatyny i wanilii, gdy zacznie tÄ™gnieć podczas bicia wlać w formÄ™.285 86.Krem cytrynowy (Å›nieżny)1/2 Iitra wody przegotować z 40 deka cukru, w kwaterce wody rozpuÅ›cić 14 listkówżelatyny.WodÄ™ z cukrem zupeÅ‚nie ostudzić, dodać rozpuszczonÄ… żelatynÄ™, a gdywszystko zimne dodać sok z 5 cytryn i pół kwaterki dobrego araku.UbijaćtrzepaczkÄ… od biaÅ‚ek aż siÄ™ zrobi masa Å›nieżnobiaÅ‚a.Poczem wylać do formypoprzednio wypÅ‚ukanej i lekko wysypanej cukrem.87.Krem poziomkowy lub malinowyPrzetrzeć przez cienkie sito malin lub poziomek tyle, aby byÅ‚o ich 2 szklanki,zmieszać z 3 ubitymi biaÅ‚kami, 20 deka miaÅ‚kiego cukru.Osobno ubić pół litra gÄ™stejsÅ‚odkiej Å›mietanki, zmieszać z poziomkowÄ… lub malinowÄ… masÄ… i 7 listkami żelatyny,wÅ‚ożyć do formy i postawić na lód lub w zimnÄ… wodÄ™.88.Krem pomaraÅ„czowyProporcja na 6 osób.Sok z jednej cytryny i 20 deka cukru trzeć w donicy do biaÅ‚oÅ›ci,dodajÄ…c po jednemu 8 żółtek.NastÄ™pnie dodać sok z 2 pomaraÅ„czy, żelatyny 7listków, pianÄ™ ubitÄ… z pozostaÅ‚ych 8 biaÅ‚ek, wymieszać wszystko doskonale i wlać wformÄ™ do zastudzenia.WydajÄ…c, oblać krem bitÄ… Å›mietanÄ… i ubrać konfiturami.89.Krem poÅ„czowy20 deka cukru otrzeć o skórkÄ™ z 2 cytryn i zagotować z półkwaterkiem wody.Jakprzystygnie zmieszać ze szklankÄ… araku, sokiem z 2 cytryn, 14 listkami żelatyny i bićdo zgÄ™stnienia Osobno ubić pół kwarty Å›mietany, domieszać do poprzedniej masy,wlać w formÄ™ i.wynieść do piwnicy do zastudzenia.Na półmisku ubiera siÄ™ galaretÄ….90.Szarlotka kremowaWziąć gÅ‚adkÄ… okrÄ…gÅ‚Ä… formÄ™, wyÅ‚ożyć ja caÅ‚Ä… papierem, potem boki i spódbiszkopcikami, kÅ‚adÄ…c je skoÅ›no i tak żeby gÅ‚adka strona do Å›rodka przyszÅ‚a, potemwypeÅ‚nić formÄ™ nastÄ™pujÄ…cym kremem: kawaÅ‚ek wanilii wygotować w kieliszkuwody, do niej dodać 30 deka cukru, sok z 12 cytryn, 8 żółtek, 1/4 flaszki madery i bićcaÅ‚Ä… masÄ™ mioteÅ‚kÄ… na ogniu do zgÄ™stnienia.NastÄ™pnie zdjąć z ognia, domieszać pół286 litra bitej Å›mietany, formÄ™ masÄ… napeÅ‚nić i postawić w piwnicy na lód lub wodÄ™.WydajÄ…c na stół przewrócić formÄ™ papier odjąć, a na Å›rodku zrobić kopuÅ‚kÄ™ zbiszkopcików.91.Blanc-manger migdaÅ‚oweWziąć 20 deka sÅ‚odkich, 12 gorzkich migdałów, sparzyć, obrać z Å‚upin i umleć namiazgÄ™, skrapiajÄ…c trochÄ… wody.Zagotować 1 litr sÅ‚odkiego mleka, wrzÄ…cym sparzyćmigdaÅ‚y i niech tak postojÄ….Po przestudzeniu wsypać 10 deka cukru, wlać ćwierćlitra wygotowanej z 10 listków żelatyny, wymieszać razem, bić do zgÄ™stnienia, wlaćw formÄ™ i zastudzić.ChcÄ…c dać blanc-manger w dwóch kolorach, można jednÄ…poÅ‚owÄ™ zaprawić biaÅ‚Ä… żelatyna, drugÄ… czerwonÄ…, lub też zrobić jednÄ… poÅ‚owÄ™ tegoż zmigdałów, a drugÄ… z czekolady, albo przeÅ‚ożyć galaretÄ… czerwonÄ… biaÅ‚e blanc-manger.92.Blanc-manger czekoladoweUtrzeć na tarce 10 deka czekolady, wsypać do rondelka i mieszać Å‚yżkÄ… na ogniu takdÅ‚ugo, aż sczerniejÄ…; 1 litr mleka zagotować z 10 deka tartych sÅ‚odkich i kilkugorzkimi migdaÅ‚ami, mleko zmieszać z czekoladÄ…, przecedzić przez sito, wsypać 10deka cukru, wlać 12 listków żelatyny, rozgotowanej w 1/4 litrze wody, wymieszaćdobrze, wlać w formÄ™ i wynieść do piwnicy do zastudzenia.WydajÄ…c na stół, ubraćbiszkopcikami.Można też w paski blanc-manger uÅ‚ożyć w formie; zawsze pozastudzeniu warstwy czekoladowej wÅ‚ożyć warstwÄ™ biaÅ‚ego blanc-manger, pozastudzeniu znów czekoladowÄ… i tak do koÅ„ca formy postÄ™pować.93 [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • blondiii.htw.pl
  •