[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zupa gulaszowaZupa gulaszowaSkładniki: 1 kg wołowiny z kością (łopatka i rostbef), włoszczyzna, 2 obrane cebule, łyżka słodkiej, zmielonej papryki, 5 czerwonych, słodkich papryk, pokrajanych w kostkę, 1/2 łyżeczki kminku, 2 łyżki smalcu, 3 duże pomidory, 600 g ziemniaków, sól, pieprz do smaku.Kluski-czipetke: 200 g maki, jajo, sól, woda.Wytrybować mięso i oddzielić mięso od kości.W dużym garnku wstawić wywar z włoszczyzny, kości i kminku.Gotować na wolnym ogniu ok.2 godz.Mięso pokroić w kosteczkę i przesmażyć na smalcu w szybkowarze wraz z drobno pokrajaną cebulą.Dolać 2 szklanki wody, dodać mieloną paprykę, pomidory pokrajane w ćwiartki i paprykę pokrajaną w kostkę.Gotować na małym ogniu ok.45 minut od ppcw.Gdy mięso będzie już miękkie, wrzucić ziemniaki pokrajane w kostkę i gotować jeszcze ok.5 minut od momentu ppcw.Wlać wywar z włoszczyzny i dodać przygotowane wcześniej kluseczki - czipetke.Czipetke wykonuje się z 200 g mąki, jednego jajka i szczypty soli, zagniatając najpierw dosyć sprężyste ciasto, które następnie formuje się podobnie do naszej zacierki - w formie spłaszczonych ziaren fasoli.Doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Tematy
IndexCiemnosc W Sloncu Wilbur Smith
James Erica Małe szczęÂścia
Chemia 05
Wouk Herman Wichry wojny cz.3
Weronika R. Cichodajka 2004 2005
Flanagan John Zwiadowcy 03 Ziemia skuta lodem
2 Lindsay Jeff Dekalog Dobrego Dextera
Ligocka Roma Wszystko z miłoÂści
Possession 2 Jennifer Armintrout
John Sack ÂŚmierć anioła