[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Faszerowane pomidory i paprykiFaszerowane pomidory i paprykiPorcja dla 6 osob.Czas przygotow.1 godz.40 min.6 twardych duzych pomidorow,6 wysokich zielonych papryk,2 cebule,1 peczek siekanej zielonej pietruszki,250 ml soku pomidorowego,375 ml oleju,250 g ryzu,125 g cukru,sol, pieprz.1.Papryki i pomidory dokladnie umyc, osuszyc.Ostrym nozem odciac gory kazdegopomidora i kazdej papryki.Z pomidorow usunac miazsz uwazajac, by nie przebic skorki, miazsz przetrzec przez sito, odrzucajac pestki.Z papryk usunacpestki.2.Na patelni rozgrzac 250 ml oleju.Cebule posiekac, wrzucic na patelnie, zanim calkiem zmieknie wsypac ryz i smazyc, az stanie sie szklisty.3.Miazsz z pomidorow wrzucic do ryzu, dodac sol, pieprz, zielona pietruszke ipol szklanki wody.Podgrzewac, az woda zostanie wchlonieta, zmniejszyc ogien4.Do kazdego pomidora i papryki nasypac po pol lyzeczki cukru.Nastepnie napelnic je do polowy farszem ryzowym.Nalezy zostawic miejsce na peczniejacyryz.Dodac po lyzce wody i cukru.Nakryc odcietymi na poczatku czesciami.5.Warzywa umiescic w naczyniu do zapiekania, wlac sok pomidorowy i pozostalepol szklanki oleju, oproszyc sola i pieprzem.Piec 1 godz.Podawac gorace zsosem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 76 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • blondiii.htw.pl
  •