X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Miód pitny to napój alkoholowy, podobny do wina, uzyskany na drodze fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą, czyli tzMiód pitny to napój alkoholowy, podobny do wina, uzyskany na drodze fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą, czyli tzw.brzeczki miodowej.Brzeczka może zawierać dodatkowo także chmiel, zioła, korzenie lub sok owocowy, nadające miodom różny smak i charakter.Postępowanie zasadniczo nie różni się od wyrobu wina owocowego.Podział miodów pitnych:1.W zależności od sposobu przygotowania brzeczki:lniesycone - miód mieszany jest z wodą i fermentowany bez dodatkowych zabiegów.llsycone - miód mieszany jest z wodą i otrzymana brzeczka jest gotowana.Jest to częściej stosowana technika, ze względu na to, że proces gotowania niszczy różne szkodliwe drobnoustroje mogące przeszkadzać w fermentacji.l2.W zależności od stopnia rozcieńczenia brzeczki wodą:lpółtoraki - miody w których na 1l miodu (1,4kg) wzięto 0,5l wody.Tego typu miody pitne fermentują bardzo trudno, dając słodki produkt bardzo wysokiej jakości, który, by był gotowy do spożycia musi leżakować nawet 10 lat.lldwójniaki - miody w których na 1l miodu (1,4kg) wzięto 1l wody.lltrójniaki - miody w których na 1l miodu (1,4kg) wzięto 2l wody.Dojrzewają 1-1,5 roku.llczwórniaki - miody w których na 1l miodu (1,4kg) wzięto 3l wody.Dojrzewają 6-8 miesięcy.Trójniaki i czwórniaki są najczęściej wyrabiane w domowych warunkach, przez amatorów, jako najłatwiejsze do sporządzenia.l3.W zależności od sposobu doprawienia brzeczki:lmiody naturalne - brzeczka została sfermentowana bez żadnych dodatków oprócz kwasku cytrynowego i drożdży winnych.llmiody chmielowe - brzeczka sfermentowana z dodatkiem chmielu w ilości 5-10g na 10l brzeczki.llmiody korzenne - brzeczka sfermentowana z dodatkiem różnych przypraw jak np.: cynamonem, goździkami, imbirem, pieprzem, wanilią, jałowcem itp.llmiody owocowe - są to miody, w których do uwarzonej, wystudzonej brzeczki dodaje się soków owocowych.lPoniższe przepisy dotyczą miodów syconych, jako "bezpieczniejszych" w produkcji.Pierwsze, co należy zrobić, to przygotować zaczyn drożdży na miodzie.Dopiero posiadając silny zaczyn można przystąpić do dalszej czynności, jaką jest gotowanie brzeczki.Brzeczkę gotuje się około 1-2 godziny lub tak długo, dopóki wydzielają się szumowiny, które dziurawą łyżką "szumówką" zbieramy i odrzucamy.Należy zmierzyć początkową zawartość brzeczki w garnku i pod koniec gotowania uzupełnić poziom płynu do pierwotnego.Przykłady na 10l miodu naturalnego:czwórniaktrójniakdwójniakpółtorak2,5l miodu3,3l miodu5l miodu6,6l miodu7,5l wody6,6l wody5l wody3,4l wody35-50g kwasku cytrynowego4g pożywki [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • blondiii.htw.pl


  • Drogi uĹĽytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam siÄ™ na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu dopasowania treĹ›ci do moich potrzeb. PrzeczytaĹ‚em(am) PolitykÄ™ prywatnoĹ›ci. Rozumiem jÄ… i akceptujÄ™.

     Tak, zgadzam siÄ™ na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu personalizowania wyĹ›wietlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treĹ›ci marketingowych. PrzeczytaĹ‚em(am) PolitykÄ™ prywatnoĹ›ci. Rozumiem jÄ… i akceptujÄ™.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.