[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.91Każdy kawaÅ‚ek wÄ…tróbki poÅ‚ożyć na kawaÅ‚ku folii aluminiowej, wktóry bÄ™dzie można go potem szczelnie zawinąć.Na wierzchu każdejporcji kÅ‚aść Å‚yżeczkÄ™ masÅ‚a, po czym posypać pieprzem, paprykÄ…,zioÅ‚ami, dać odrobinÄ™ chrzanu i skropić sokiem cytrynowym.DokÅ‚adnie zawinąć każdÄ… porcjÄ™ w foliÄ™.Tak przygotowane porcjeuÅ‚ożyć na patelni i zalać poÅ‚owÄ… szklanki wody.Gotować podprzykryciem na wolnym ogniu przez 15 min.FoliÄ™ rozwinąć nakrótko przed podaniem i wtedy wÄ…tróbkÄ™ posolić.WÄ…tróbka po prowansalskul cebula, zÄ…bek czosnku, 2 Å‚yżki trybuli, l Å‚yżka bazylii, l Å‚yżeczkatymianku, 1/2 Å‚yżeczki szaÅ‚wii, 4 porcje wÄ…tróbki, 2 Å‚yżki mÄ…ki, 1/2Å‚yżeczki sÅ‚odkiej papryki, I Å‚yżeczka masÅ‚a, l Å‚yżka oliwy, sól.CebulÄ™ i czosnek bardzo drobno pokroić.Posiekać drobno Å›wieżezioÅ‚a, suszone zioÅ‚a rozetrzeć i wymieszać z cebulÄ… i czosnkiem.WÄ…tróbkÄ™ obtoczyć w mÄ…ce z dodatkiem papryki i przysmażyć przezkilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanej oliwie z masÅ‚em.PrzeÅ‚ożyć na podgrzany talerz i posolić.Do tÅ‚uszczu na patelniszybko wrzucić mieszankÄ™ ziół, cebuli oraz czosnku i dusić przez lmin, a potem naÅ‚ożyć na wÄ…tróbkÄ™.Klopsiki szwedzkie50 dag miÄ™sa woÅ‚owego lub cielÄ™cego, l cebula, l ugotowany ziemniak, 1/2maÅ‚ej suchej buÅ‚eczki, 4 Å‚yżki Å›mietany, l jajko, l Å‚yżka mÄ…ki, sól, biaÅ‚ylub czarny pieprz, 3 Å‚yżki bazylii albo rozmarynu, smalec, masÅ‚o.MiÄ™so, namoczonÄ… buÅ‚kÄ™, ziemniak i cebulÄ™ przepuÅ›cić przezmaszynkÄ™ do miÄ™sa.Do masy dodać sól, pieprz, Å›mietanÄ™, zioÅ‚a, jajkoi dobrze wymieszać.Postawić na 1/2 godz.w chÅ‚odnym miejscu, anastÄ™pnie mokrymi rÄ™kami formować klopsiki o Å›rednicy 3 cm.Smażyć je ze wszystkich stron na smalcu przez okoÅ‚o 10 min.PrzykoÅ„cu smażenia dodać trochÄ™ masÅ‚a.Można podaw z z sosemkoperkowym.92PieczeÅ„ cielÄ™ca lub woÅ‚owa z estragonem50 dag miÄ™sa bez koÅ›ci (cielÄ™cina lub woÅ‚owina), 2-3 Å‚yżki oliwy, l cebula,l Å‚yżka soku cytrynowego, 1/2 szklanki biaÅ‚ego wytrawnego wina, l Å‚yżkaestragonu, 25 dag ziemniaków, l Å‚yżka zielonej pietruszki, szczyptatymianku, sól, pieprz.MiÄ™so obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie,dodać drobno pokrojonÄ… cebulÄ™, a potem ziemniaki pokrojone wkostkÄ™.ChwilÄ™ smażyć, a nastÄ™pnie zalać winem, dodać sokcytrynowy, poÅ‚owÄ™ estragonu i dusić 50 min pod przykryciem namaÅ‚ym ogniu.Przed podaniem posypać resztÄ… estragonu, tymiankiem,pietruszkÄ…, solÄ… i pieprzem.Kotlety mielone zioÅ‚owe60 dag mielonego miÄ™sa, sól, pieprz, sÅ‚odka papryka, l Å‚yżka majeranku,l Å‚yżka pietruszki, l jajko, l maÅ‚a buÅ‚eczka, gaÅ‚Ä…zka Å›wieżej bazylii igaÅ‚Ä…zka Å›wieżego tymianku lub po Å‚yżeczce suszonych ziół, 4 plastryostrego żółtego sera (kaszkawaÅ‚, tylżycki itp.), oliwa do smażenia.MiÄ™so wymieszać z rozmoczonÄ… buÅ‚kÄ…, solÄ…, pieprzem, paprykÄ…,majerankiem, pietruszkÄ… i jajkiem.MasÄ™ pozostawić na 1/2 godz.wchÅ‚odnym miejscu.Mokrymi rÄ™kami formować pÅ‚askie kotlety.Usmażyć na zÅ‚otobrÄ…zowy kolor.Posypać drobno posiekanÄ… bazyliÄ…oraz tymiankiem i przykryć plastrami sera.PatelniÄ™ przykryć ismażyć na bardzo maÅ‚ym ogniu jeszcze kilka minut, aż ser roztopisiÄ™.Spaghetti z mielonym miÄ™sem i zioÅ‚ami5 dag boczku, 30 dag mielonego miÄ™sa, l duża cebula, 3 Å‚yżki oliwy, 25dag pomidorów lub 2 Å‚yżki koncentratu pomidorowego, l liść laurowy,sól, pieprz, papryka sÅ‚odka i ostra, l Å‚yżeczka majeranku, l Å‚yżeczkalebiodki, l Å‚yżeczka tymianku, l zÄ…bek czosnku, l Å‚yżeczka Å›wieżych ziół(bazylia, tymianek, pietruszka), 5 dag suchego ostrego żółtego serastartego na drobnej tarce, 15-20 dag spaghetti.Boczek z cebulÄ… pokroić w kostkÄ™ i zrumienić na gorÄ…cej oliwie.NastÄ™pnie dodać mielone miÄ™so i na ostrym ogniu szybko jepodsmażyć, mieszajÄ…c drewnianÄ… Å‚yżkÄ….Pomidory sparzyć, obrać93ze skórki, wymieszać z miÄ™sem lub koncentrat pomidorowy rozmieszać z1/3 szklanki wody i dodać do miÄ™sa.Teraz wÅ‚ożyć przyprawy, wsypaćsól i pieprz.PatelniÄ™ przykryć i na maÅ‚ym ogniu dusić miÄ™so przez okoÅ‚o15 min.Ugotowane, gorÄ…ce spaghetti wÅ‚ożyć do salaterki, a do Å›rodkawlać sos i przeÅ‚ożyć miÄ™so.Osobno podać tarty ser do posypywaniapotrawy na talerzach.CielÄ™cina z rozmaryneml cebula, 3 Å‚yżki oliwy, 2 zÄ…bki czosnku, 75 dag cielÄ™ciny bez koÅ›ci(chudej), sól, pieprz, 25 dag Å›wieżych (mrożonych lub ze sÅ‚oika)pomidorów, 3 gaÅ‚Ä…zki rozmarynu.CebulÄ™ drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać rozgniecionyczosnek.MiÄ™so obrać z bÅ‚onek, pokroić w kostkÄ™ i obsmażyć zewszystkich stron na jasnobrÄ…zowy kolor.Dodać sól i pieprz, a nastÄ™pnieobrane ze skórki i pokrojone na kawaÅ‚ki pomidory, wÅ‚ożyć gaÅ‚Ä…zkirozmarynu, patelniÄ™ przykryć.PotrawÄ™ należy dusić na wolnym ogniuokoÅ‚o l godziny.Klopsiki baranie miÄ™towe50 dag mielonego miÄ™sa baraniego, sól, pieprz, l jajko, l Å‚yżka oliwy, lduża cebula, 3 Å‚yżki posiekanej pietruszki, 3 Å‚yżki posiekanej miÄ™ty.Drobno posiekanÄ… cebulÄ™ lekko podsmażyć na oliwie.Mielone miÄ™sowymieszać z cebulÄ… i zioÅ‚ami, przyprawić solÄ… i pieprzem.FormowaćmaÅ‚e klopsiki, ukÅ‚adajÄ…c je na posmarowanej tÅ‚uszczem blasze i wstawićdo piekarnika.Klopsiki piecze siÄ™ w temperaturze 180°C przez 25 min,kilkakrotnie przewracajÄ…c.Można je też smażyć na patelni.Podawać zsosem Å›mietanowym z miÄ™tÄ….PieczeÅ„ barania z miÄ™towÄ… skórkÄ…CaÅ‚a Å‚opatka barania, 3 Å‚yżki tartej buÅ‚ki, 3 Å‚yżki sosu miÄ™towego, l Å‚yżkaposiekanej pietruszki, l zÄ…bek czosnku, sól i pieprz.AopatkÄ™ upiec na ruszcie lub w rondlu w piekarniku w temperaturze ok.200°C.TartÄ… buÅ‚kÄ™ wymieszać z sosem miÄ™towym na pastÄ™, dodaćczosnek, pietruszkÄ™, sól i pieprz.Na 1/2 godz.przed koÅ„-94Rys.16.PieczeÅ„ barania z miÄ™towÄ… skórkÄ…cem pieczenia wyjąć pieczeÅ„ i jej tÅ‚ustÄ… stronÄ™ wysmarować pastÄ…,wygÅ‚adzajÄ…c nożem, a potem polać sosem z pieczeni.Wstawić dopiekarnika, skórka powinna przypiec siÄ™ na zÅ‚otobrÄ…zowy kolor.Królik w sosie pietruszkowyml kg miÄ™sa króliczego (obranego z bÅ‚onek i podzielonego na porcje), 6Å‚yżek oliwy, sól, pieprz, 5 cebul, 1/2 szklanki rosoÅ‚u, maÅ‚a puszkakoncentratu pomidorowego, 2 zÄ…bki czosnku, 5 Å‚yżek posiekanejpietruszki.KawaÅ‚ki miÄ™sa natrzeć solÄ… oraz pieprzem i pozostawić na kilkaminut, potem obsmażyć je ze wszystkich stron na mocno rozgrzanejoliwie.PatelniÄ™ przykryć i trzymać na bardzo maÅ‚ym ogniu przez 30min.MiÄ™so przeÅ‚ożyć na talerz, a na patelniÄ™ wrzucić drobnoposiekanÄ… cebulÄ™ i gdy tylko zmiÄ™knie, zalać rosoÅ‚em wymieszanymz przecierem pomidorowym, solÄ… i pieprzem
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Tematy
IndexAnne McCaffrey Cykl JeŸdŸcy smoków z Pern (11) Wszystkie weyry Pern
Clancy Tom Jack Ryan 07 Suma wszystkich strachów tom 1
Quinn Julia Kwartet Smythe Smith 03 Wszystkie nasze pocałunki
Marc Levy Wszystko, Czego Nie Zdšżyliœmy Powiedzieć
Hal Duncan Księga Wszystkich Godzin I Welin
Kosin Renata Mimo wszystko Wiktoria
Marinina Aleksandra Za wszystko trzeba płacić
Han Jenny Do wszystkich chlopcow, ktorych
Christie Craig Don't Mess
Fred Saberhagen Berserker 07 Berserker Blue Death