X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zielono mi - słodki groszek TakZielono mi - słodki groszek Tak.nieco wcześniej, ale mamy nasz!!! polski!!! dłuuuugi ;-)))))) weekend.A skoro wokoło zielono, to na stół - zielony groszek.Historia sięga XVI wieku, kiedy to pewien francuski (a jakże) ogrodnik wyhodował jadalną odmianę oplatającego altanki groszku.Wkrótce te zielone ziarenka znalazły swoje miejsce na dworze królewskim, a potem podbiły całą Europę.Groszek jest warzywem niezwykle uniwersalnym, można go kojarzyć z makaronem, ryżem, omletami.Na ciepło jest idealnym dodatkiem do ryb, mięsiw wszelakich a także drobiu.Duszony na maśle z dodatkiem świeżych ziół staje się wykwintną jarzyną.W tym tygodniu polecam ''Omlet toskański'' Składniki: 5 jajek 2 łyżki śmietanki łyżeczkę mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła sól, pieprz Nadzienie: 2 pomidory 50 g mozzarelli 1/2 puszki zielonego groszku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 6 plasterków pikantnego salami sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku kilka liści zielonej sałaty Kroję salami w paseczki, a pomidory bez skórki w plasterki.Szatkuję cebulę i kroję w kostkę mozzarellę.Rozgrzewam w rondelku masło, wsypuję cebulę.Gdy się zeszkli, dodaję odcedzony groszek, czosnek, sól, pieprz i tymianek.Trzymam na małym ogniu przez 5 minut.Kiedy nadzienie nabiera na wolnym ogniu smaku, pora smażyć omlety.Ubijam trzepaczką jajka, wsypuję mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz.Rozgrzewam na dwu patelniach masło i smażę omlety.Gdy masa jajeczna trochę wyrośnie i stężeje, kładę szybko na połowie każdego omletu nadzienie, plasterki pomidora.Posypuję groszek pokrojoną mozzarellą i składam za pomocą łopatki każdy omlet na pół.Przytrzymuję jeszcze przez chwilę na ogniu i podaję na liściach sałaty.SMACZNEGO !!! [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • blondiii.htw.pl


  • Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.