X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Przetrzeć doskonaleprzez sitko i dosypać 20 deka cukru.Dodać z 14 listków rozpuszczonej żelatyny,białej lub różowej, i wlać w formy.80.Krem czekoladowyUtrzeć 20 deka czekolady i rozpuścić na ogniu w pół litrze śmietanki lub mleka, 6żółtek ubić z 10 deka cukru, zagotować żelatyny 10 listków w małej filiżance wody,wystudzić i zmieszać z pół litrem gęstej słodkiej śmietany jako też z poprzedniorozpuszczoną czekoladą.Białka ubite na pianę lekko domieszać.Formę wylać zimnąwodą, masę wlać i wynieść do spiżarni do zastudzenia.Podając na stół obłożyćmakaronikami lub biszkopcikami.81.Krem czekoladowy innym sposobem40 deka czekolady zagotować z 1 litrem mleka, osobno rozbić 8 żółtek z trochą cukrui wlać w cokolwiek przestudzoną czekoladową masę.8 białek ubić na pianę iwymieszać wraz z 10 listkami �rozpuszczonej żelatyny.Wlać w formy, wylane zimną284 wodą i wynieść do zimnej spiżarni kto chce mieć prędzej stęgnięty, obłożyć lodem.Podać do tego bitą śmietanę.82.Krem kawowyUgotować bardzo mocnej kawy bez cykorji, wziąć z niej szklankę, zmieszać z 3szklankami śmietanki słodkiej i zagotować razem.Sześć żółtek ubić do białości z 20deka cukru, zmieszać z przestudzoną kawą, postawić na ogniu i mieszać, uważając,aby się nie zagotowała.Gdy zacznie gęstnieć, odstawić, ostudzić, ciągle mieszając,�wlać po łyżce, biorąc sztam z 2 łyżek żelatyny, wymieszać dobrze, wlać w formę iwynieść do piwnicy.Tak samo można robić krem czekoladowy, biorąc zamiast kawy10 deka czekolady, rozrobionej kwaterką wody.83.Krem na winie7 listków żelatyny białej rozpuścić w filiżance francuskiego wina.W donicy umleć 7żółtek z 7 łyżkami pełnymi cukru do białości, wlać wino z żelatyną wystudzone,białka z 7 jaj ubić na mocną pianę, wymieszać, wcisnąć 2 cytryny, włożyć w formę.84.Krem z jabłekUpiec 10 jabłek, przetrzeć przez durszlak i dodać cukru podług upodobania.Rozgotować 1 kawałek białej, 2 czerwonej żelatyny, zmieszać z marmoladą i piankę z3 białek, dobrze ubitą, lekko domieszać.85.Krem z jabłek i bitej śmietany2 duże szklanki marmolady przetrzeć przez sito, wsypać szklankę miałkiego cukru idodać jedno białko.Ubijać wszystko aż zbieleje.Osobno ubić pół litra śmietanykwaśnej i pomieszać z poprzednią masą.Dodać do wszystkiego osiem listkówżelatyny i wanilii, gdy zacznie tęgnieć podczas bicia wlać w formę.285 86.Krem cytrynowy (śnieżny)1/2 Iitra wody przegotować z 40 deka cukru, w kwaterce wody rozpuścić 14 listkówżelatyny.Wodę z cukrem zupełnie ostudzić, dodać rozpuszczoną żelatynę, a gdywszystko zimne dodać sok z 5 cytryn i pół kwaterki dobrego araku.Ubijaćtrzepaczką od białek aż się zrobi masa śnieżnobiała.Poczem wylać do formypoprzednio wypłukanej i lekko wysypanej cukrem.87.Krem poziomkowy lub malinowyPrzetrzeć przez cienkie sito malin lub poziomek tyle, aby było ich 2 szklanki,zmieszać z 3 ubitymi białkami, 20 deka miałkiego cukru.Osobno ubić pół litra gęstejsłodkiej śmietanki, zmieszać z poziomkową lub malinową masą i 7 listkami żelatyny,włożyć do formy i postawić na lód lub w zimną wodę.88.Krem pomarańczowyProporcja na 6 osób.Sok z jednej cytryny i 20 deka cukru trzeć w donicy do białości,dodając po jednemu 8 żółtek.Następnie dodać sok z 2 pomarańczy, żelatyny 7listków, pianę ubitą z pozostałych 8 białek, wymieszać wszystko doskonale i wlać wformę do zastudzenia.Wydając, oblać krem bitą śmietaną i ubrać konfiturami.89.Krem pończowy20 deka cukru otrzeć o skórkę z 2 cytryn i zagotować z półkwaterkiem wody.Jakprzystygnie zmieszać ze szklanką araku, sokiem z 2 cytryn, 14 listkami żelatyny i bićdo zgęstnienia Osobno ubić pół kwarty śmietany, domieszać do poprzedniej masy,wlać w formę i.wynieść do piwnicy do zastudzenia.Na półmisku ubiera się galaretą.90.Szarlotka kremowaWziąć gładką okrągłą formę, wyłożyć ja całą papierem, potem boki i spódbiszkopcikami, kładąc je skośno i tak żeby gładka strona do środka przyszła, potemwypełnić formę następującym kremem: kawałek wanilii wygotować w kieliszkuwody, do niej dodać 30 deka cukru, sok z 12 cytryn, 8 żółtek, 1/4 flaszki madery i bićcałą masę miotełką na ogniu do zgęstnienia.Następnie zdjąć z ognia, domieszać pół286 litra bitej śmietany, formę masą napełnić i postawić w piwnicy na lód lub wodę.Wydając na stół przewrócić formę papier odjąć, a na środku zrobić kopułkę zbiszkopcików.91.Blanc-manger migdałoweWziąć 20 deka słodkich, 12 gorzkich migdałów, sparzyć, obrać z łupin i umleć namiazgę, skrapiając trochą wody.Zagotować 1 litr słodkiego mleka, wrzącym sparzyćmigdały i niech tak postoją.Po przestudzeniu wsypać 10 deka cukru, wlać ćwierćlitra wygotowanej z 10 listków żelatyny, wymieszać razem, bić do zgęstnienia, wlaćw formę i zastudzić.Chcąc dać blanc-manger w dwóch kolorach, można jednąpołowę zaprawić białą żelatyna, drugą czerwoną, lub też zrobić jedną połowę tegoż zmigdałów, a drugą z czekolady, albo przełożyć galaretą czerwoną białe blanc-manger.92.Blanc-manger czekoladoweUtrzeć na tarce 10 deka czekolady, wsypać do rondelka i mieszać łyżką na ogniu takdługo, aż sczernieją; 1 litr mleka zagotować z 10 deka tartych słodkich i kilkugorzkimi migdałami, mleko zmieszać z czekoladą, przecedzić przez sito, wsypać 10deka cukru, wlać 12 listków żelatyny, rozgotowanej w 1/4 litrze wody, wymieszaćdobrze, wlać w formę i wynieść do piwnicy do zastudzenia.Wydając na stół, ubraćbiszkopcikami.Można też w paski blanc-manger ułożyć w formie; zawsze pozastudzeniu warstwy czekoladowej włożyć warstwę białego blanc-manger, pozastudzeniu znów czekoladową i tak do końca formy postępować.93 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • blondiii.htw.pl


  • Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.