X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.91 Każdy kawałek wątróbki położyć na kawałku folii aluminiowej, wktóry będzie można go potem szczelnie zawinąć.Na wierzchu każdejporcji kłaść łyżeczkę masła, po czym posypać pieprzem, papryką,ziołami, dać odrobinę chrzanu i skropić sokiem cytrynowym.Dokładnie zawinąć każdą porcję w folię.Tak przygotowane porcjeułożyć na patelni i zalać połową szklanki wody.Gotować podprzykryciem na wolnym ogniu przez 15 min.Folię rozwinąć nakrótko przed podaniem i wtedy wątróbkę posolić.Wątróbka po prowansalskul cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki trybuli, l łyżka bazylii, l łyżeczkatymianku, 1/2 łyżeczki szałwii, 4 porcje wątróbki, 2 łyżki mąki, 1/2łyżeczki słodkiej papryki, I łyżeczka masła, l łyżka oliwy, sól.Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić.Posiekać drobno świeżezioła, suszone zioła rozetrzeć i wymieszać z cebulą i czosnkiem.Wątróbkę obtoczyć w mące z dodatkiem papryki i przysmażyć przezkilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanej oliwie z masłem.Przełożyć na podgrzany talerz i posolić.Do tłuszczu na patelniszybko wrzucić mieszankę ziół, cebuli oraz czosnku i dusić przez lmin, a potem nałożyć na wątróbkę.Klopsiki szwedzkie50 dag mięsa wołowego lub cielęcego, l cebula, l ugotowany ziemniak, 1/2małej suchej bułeczki, 4 łyżki śmietany, l jajko, l łyżka mąki, sól, białylub czarny pieprz, 3 łyżki bazylii albo rozmarynu, smalec, masło.Mięso, namoczoną bułkę, ziemniak i cebulę przepuścić przezmaszynkę do mięsa.Do masy dodać sól, pieprz, śmietanę, zioła, jajkoi dobrze wymieszać.Postawić na 1/2 godz.w chłodnym miejscu, anastępnie mokrymi rękami formować klopsiki o średnicy 3 cm.Smażyć je ze wszystkich stron na smalcu przez około 10 min.Przykońcu smażenia dodać trochę masła.Można podaw z z sosemkoperkowym.92 Pieczeń cielęca lub wołowa z estragonem50 dag mięsa bez kości (cielęcina lub wołowina), 2-3 łyżki oliwy, l cebula,l łyżka soku cytrynowego, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, l łyżkaestragonu, 25 dag ziemniaków, l łyżka zielonej pietruszki, szczyptatymianku, sól, pieprz.Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie,dodać drobno pokrojoną cebulę, a potem ziemniaki pokrojone wkostkę.Chwilę smażyć, a następnie zalać winem, dodać sokcytrynowy, połowę estragonu i dusić 50 min pod przykryciem namałym ogniu.Przed podaniem posypać resztą estragonu, tymiankiem,pietruszką, solą i pieprzem.Kotlety mielone ziołowe60 dag mielonego mięsa, sól, pieprz, słodka papryka, l łyżka majeranku,l łyżka pietruszki, l jajko, l mała bułeczka, gałązka świeżej bazylii igałązka świeżego tymianku lub po łyżeczce suszonych ziół, 4 plastryostrego żółtego sera (kaszkawał, tylżycki itp.), oliwa do smażenia.Mięso wymieszać z rozmoczoną bułką, solą, pieprzem, papryką,majerankiem, pietruszką i jajkiem.Masę pozostawić na 1/2 godz.wchłodnym miejscu.Mokrymi rękami formować płaskie kotlety.Usmażyć na złotobrązowy kolor.Posypać drobno posiekaną bazyliąoraz tymiankiem i przykryć plastrami sera.Patelnię przykryć ismażyć na bardzo małym ogniu jeszcze kilka minut, aż ser roztopisię.Spaghetti z mielonym mięsem i ziołami5 dag boczku, 30 dag mielonego mięsa, l duża cebula, 3 łyżki oliwy, 25dag pomidorów lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego, l liść laurowy,sól, pieprz, papryka słodka i ostra, l łyżeczka majeranku, l łyżeczkalebiodki, l łyżeczka tymianku, l ząbek czosnku, l łyżeczka świeżych ziół(bazylia, tymianek, pietruszka), 5 dag suchego ostrego żółtego serastartego na drobnej tarce, 15-20 dag spaghetti.Boczek z cebulą pokroić w kostkę i zrumienić na gorącej oliwie.Następnie dodać mielone mięso i na ostrym ogniu szybko jepodsmażyć, mieszając drewnianą łyżką.Pomidory sparzyć, obrać93 ze skórki, wymieszać z mięsem lub koncentrat pomidorowy rozmieszać z1/3 szklanki wody i dodać do mięsa.Teraz włożyć przyprawy, wsypaćsól i pieprz.Patelnię przykryć i na małym ogniu dusić mięso przez około15 min.Ugotowane, gorące spaghetti włożyć do salaterki, a do środkawlać sos i przełożyć mięso.Osobno podać tarty ser do posypywaniapotrawy na talerzach.Cielęcina z rozmaryneml cebula, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 75 dag cielęciny bez kości(chudej), sól, pieprz, 25 dag świeżych (mrożonych lub ze słoika)pomidorów, 3 gałązki rozmarynu.Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać rozgniecionyczosnek.Mięso obrać z błonek, pokroić w kostkę i obsmażyć zewszystkich stron na jasnobrązowy kolor.Dodać sól i pieprz, a następnieobrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory, włożyć gałązkirozmarynu, patelnię przykryć.Potrawę należy dusić na wolnym ogniuokoło l godziny.Klopsiki baranie miętowe50 dag mielonego mięsa baraniego, sól, pieprz, l jajko, l łyżka oliwy, lduża cebula, 3 łyżki posiekanej pietruszki, 3 łyżki posiekanej mięty.Drobno posiekaną cebulę lekko podsmażyć na oliwie.Mielone mięsowymieszać z cebulą i ziołami, przyprawić solą i pieprzem.Formowaćmałe klopsiki, układając je na posmarowanej tłuszczem blasze i wstawićdo piekarnika.Klopsiki piecze się w temperaturze 180�C przez 25 min,kilkakrotnie przewracając.Można je też smażyć na patelni.Podawać zsosem śmietanowym z miętą.Pieczeń barania z miętową skórkąCała łopatka barania, 3 łyżki tartej bułki, 3 łyżki sosu miętowego, l łyżkaposiekanej pietruszki, l ząbek czosnku, sól i pieprz.Aopatkę upiec na ruszcie lub w rondlu w piekarniku w temperaturze ok.200�C.Tartą bułkę wymieszać z sosem miętowym na pastę, dodaćczosnek, pietruszkę, sól i pieprz.Na 1/2 godz.przed koń-94 Rys.16.Pieczeń barania z miętową skórką cem pieczenia wyjąć pieczeń i jej tłustą stronę wysmarować pastą,wygładzając nożem, a potem polać sosem z pieczeni.Wstawić dopiekarnika, skórka powinna przypiec się na złotobrązowy kolor.Królik w sosie pietruszkowyml kg mięsa króliczego (obranego z błonek i podzielonego na porcje), 6łyżek oliwy, sól, pieprz, 5 cebul, 1/2 szklanki rosołu, mała puszkakoncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek posiekanejpietruszki.Kawałki mięsa natrzeć solą oraz pieprzem i pozostawić na kilkaminut, potem obsmażyć je ze wszystkich stron na mocno rozgrzanejoliwie.Patelnię przykryć i trzymać na bardzo małym ogniu przez 30min.Mięso przełożyć na talerz, a na patelnię wrzucić drobnoposiekaną cebulę i gdy tylko zmięknie, zalać rosołem wymieszanymz przecierem pomidorowym, solą i pieprzem [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • blondiii.htw.pl


  • Drogi uĹźytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerÄ‚Å‚w w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerÄ‚Å‚w w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.