[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wyborne te kotlety poda mo na podlane mas em wotoczeniu jakiejkolwiek jarzyny, purée z kasztanów lub z sosem ostrym, maderowym itp. 612.Dzik na pieczystePiecze si w ten sam sposób jak sarnia piecze , tylko trzeba go na kilka dni przedpieczeniem namoczy w kwa nym mleku lub owin w p ótno umaczane w occie abyskrusza.613.Potrawka z dzikaWzi kawa mi sa z dzika, wymy czysto, nastawi krótko jak na potrawk i gotowado mi kko ci.Nast pnie zasma y mas a z m k , rozprowadzi bulionem, doda kaparów,troch bia ego pieprzu (kajeny), wla madery; je eli si chce aby sos by kwaskowaty, mo nacytryny wcisn , wsypa troch cukru, zaprawi dla koloru karmelem, zagotowa i wyda.Wogóle sos powinien by pikantny.614.KuropatwaOczy ci starannie kuropatw , posoli , owin plastrami s oniny i piec na ró nie lubna patelni, oblewaj c ci gle mas em, a przed podaniem obsypa bu k tart Kuropatwy s tedoskona e, gdy je si po upieczeniu wy o y na wygrzany talerz, ponarzyna piersi, na o ywie ym mas em utartym z troch t uczonego imbiru, zaci nie cytryn , przykryje drugimtalerzem, ci nie oba talerze razem, eby si kuropatwa zgniot a, po czym zostawi j takchwil , a sos z siebie pu ci.615.Kuropatwa duszona w mietanieNaszpikowa kuropatw , posoli i obrumieni na ma le, potem j przekraja w o yznów do rondelka, podla mietan rozbit z y k m ki i dusi pod pokryw.Zamiast wmietanie mo na tak e kuropatw dusi w sosie maderowym t.j, zrumieniwszy na ma ley k m ki, wla kieliszek madery lub portweinu, podla bulionem i dusi , przewracaj ckuropatw , aby dobrze nasi k a tym sosem.616.Kuropatwa faszerowanaOczyszczone kuropatwy nadzia nast puj cym farszem: wzi podroby z kuropatw irówn ilo wie ej s oniny, drobniutko usieka , doda 1 trufl drobno usiekan , troch soli ipieprzu, wymiesza i nadzia kuropatwy, które obwin s onink i piec, nie wysuszaj c ichzbytnio.Kuropatwy poda na grzance, a mas o oddzielnie w sosjerce, mo na te osobnoprzygotowa sos truflowy. 617.Dzikie kaczki pieczoneOskubane i oczyszczone kaczki natrze przegotowanym z korzeniami i wystudzonymoctem, osoli , ob o y s onin i piec na brytfannie, polewaj c ci gle mas em.618.Dzikie kaczki w sosieUpieczone kaczki pokraja wzd u przez piersi, u o y na pó misku, zalabulionowym sosem z kaparami, korniszonami lub grzybami.619.Ba anty pieczoneOgon i g owa z pi knymi piórami odcina si.Reszt oskuba , wyczy ci , posoli ,ob o y plasterkami s oniny i piec na ró nie na wolnym ogniu, polewaj c mas em.Nadopiekaniu zdj s onin , by ba ant nabra pi knego rumianego koloru; po czym zdj zró na, rozebra go i u o y na pó misku w ca o.Zwin w sko papier, przystrzyc go obustronach w d ugie strz pki i ufryzowa ca y papier.Owin tym papierem koniec szyi iprzy o y do niej zachowan g ówk , pióra ogona przy osadzie owin takim samympapierem.Skropi ba anta mas em i wyda go zaraz.Je eli si g ow u ba anta chce zostawinie odci t , w takim razie owija j si z piórami w czasie pieczenia w papier mas emwysmarowany.U ba anta jak i u kuropatwy odrzucaj si podroby.Ba anta podaje sirównie nadziewanego truflami w podobny sposób jak indyka.620.Kwiczo yOskuba je, nie odcinaj c g owy, nó ek i skrzyde ek, zostawiwszy w ca o ci w tróbki o dek, osoli , owin w s onin i piec, polewaj c mas em.Na dopieczeniu zdj s onin ,posypa kwiczo y tart przesian bu k , wy o y na pó misek, który mo na ob o ygrzankami, pieczonymi w ma le razem z ptakami i ubra grzanki plasterkami s oniny.621.Przepiórki pieczoneOskuba , wyprawi , wymy , nadzia na drewniany ro enek, przywi za go do ro naelaznego i piec szybko, polewaj c wci mas em.Gdy si zrumieni i b d mia y dosy ,zdj i u o y na pó misku, zasma y grzanki w ma le i niemi ob o y przepiórka. 622.Jarz bki pieczoneOczy ci jak kuropatwy, naszpikowa , zamarynowa na kilka godzin naprzód, posolii piec na ro nie, polewaj c raz mas em, drugi raz mietan ; gdy s gotowe pola sosem zbrytfanny i wyda.623.Bekasy, s omkiOczy ci z pierza, zostawi g ówki, nó ki i skrzyde ka z którymi si piek , niepatroszy , osoli naszpikowa cienko lub obwin plasterkami s oniny i li mi winogron,wsadzi na drewniany ro enek, piec i polewa mas em, k ad c na spód brytfanny grzaneczki zbu ki, na które sos b dzie cieka , a na koniec ob o y niemi ptaki na wydaniu.624 [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • blondiii.htw.pl
  •