[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wyborne te kotlety poda mo na podlane mas em wotoczeniu jakiejkolwiek jarzyny, purée z kasztanów lub z sosem ostrym, maderowym itp.612.Dzik na pieczystePiecze si w ten sam sposób jak sarnia piecze , tylko trzeba go na kilka dni przedpieczeniem namoczy w kwa nym mleku lub owin w p ótno umaczane w occie abyskrusza.613.Potrawka z dzikaWzi kawa mi sa z dzika, wymy czysto, nastawi krótko jak na potrawk i gotowado mi kko ci.Nast pnie zasma y mas a z m k , rozprowadzi bulionem, doda kaparów,troch bia ego pieprzu (kajeny), wla madery; je eli si chce aby sos by kwaskowaty, mo nacytryny wcisn , wsypa troch cukru, zaprawi dla koloru karmelem, zagotowa i wyda.Wogóle sos powinien by pikantny.614.KuropatwaOczy ci starannie kuropatw , posoli , owin plastrami s oniny i piec na ró nie lubna patelni, oblewaj c ci gle mas em, a przed podaniem obsypa bu k tart Kuropatwy s tedoskona e, gdy je si po upieczeniu wy o y na wygrzany talerz, ponarzyna piersi, na o ywie ym mas em utartym z troch t uczonego imbiru, zaci nie cytryn , przykryje drugimtalerzem, ci nie oba talerze razem, eby si kuropatwa zgniot a, po czym zostawi j takchwil , a sos z siebie pu ci.615.Kuropatwa duszona w mietanieNaszpikowa kuropatw , posoli i obrumieni na ma le, potem j przekraja w o yznów do rondelka, podla mietan rozbit z y k m ki i dusi pod pokryw.Zamiast wmietanie mo na tak e kuropatw dusi w sosie maderowym t.j, zrumieniwszy na ma ley k m ki, wla kieliszek madery lub portweinu, podla bulionem i dusi , przewracaj ckuropatw , aby dobrze nasi k a tym sosem.616.Kuropatwa faszerowanaOczyszczone kuropatwy nadzia nast puj cym farszem: wzi podroby z kuropatw irówn ilo wie ej s oniny, drobniutko usieka , doda 1 trufl drobno usiekan , troch soli ipieprzu, wymiesza i nadzia kuropatwy, które obwin s onink i piec, nie wysuszaj c ichzbytnio.Kuropatwy poda na grzance, a mas o oddzielnie w sosjerce, mo na te osobnoprzygotowa sos truflowy.617.Dzikie kaczki pieczoneOskubane i oczyszczone kaczki natrze przegotowanym z korzeniami i wystudzonymoctem, osoli , ob o y s onin i piec na brytfannie, polewaj c ci gle mas em.618.Dzikie kaczki w sosieUpieczone kaczki pokraja wzd u przez piersi, u o y na pó misku, zalabulionowym sosem z kaparami, korniszonami lub grzybami.619.Ba anty pieczoneOgon i g owa z pi knymi piórami odcina si.Reszt oskuba , wyczy ci , posoli ,ob o y plasterkami s oniny i piec na ró nie na wolnym ogniu, polewaj c mas em.Nadopiekaniu zdj s onin , by ba ant nabra pi knego rumianego koloru; po czym zdj zró na, rozebra go i u o y na pó misku w ca o.Zwin w sko papier, przystrzyc go obustronach w d ugie strz pki i ufryzowa ca y papier.Owin tym papierem koniec szyi iprzy o y do niej zachowan g ówk , pióra ogona przy osadzie owin takim samympapierem.Skropi ba anta mas em i wyda go zaraz.Je eli si g ow u ba anta chce zostawinie odci t , w takim razie owija j si z piórami w czasie pieczenia w papier mas emwysmarowany.U ba anta jak i u kuropatwy odrzucaj si podroby.Ba anta podaje sirównie nadziewanego truflami w podobny sposób jak indyka.620.Kwiczo yOskuba je, nie odcinaj c g owy, nó ek i skrzyde ek, zostawiwszy w ca o ci w tróbki o dek, osoli , owin w s onin i piec, polewaj c mas em.Na dopieczeniu zdj s onin ,posypa kwiczo y tart przesian bu k , wy o y na pó misek, który mo na ob o ygrzankami, pieczonymi w ma le razem z ptakami i ubra grzanki plasterkami s oniny.621.Przepiórki pieczoneOskuba , wyprawi , wymy , nadzia na drewniany ro enek, przywi za go do ro naelaznego i piec szybko, polewaj c wci mas em.Gdy si zrumieni i b d mia y dosy ,zdj i u o y na pó misku, zasma y grzanki w ma le i niemi ob o y przepiórka.622.Jarz bki pieczoneOczy ci jak kuropatwy, naszpikowa , zamarynowa na kilka godzin naprzód, posolii piec na ro nie, polewaj c raz mas em, drugi raz mietan ; gdy s gotowe pola sosem zbrytfanny i wyda.623.Bekasy, s omkiOczy ci z pierza, zostawi g ówki, nó ki i skrzyde ka z którymi si piek , niepatroszy , osoli naszpikowa cienko lub obwin plasterkami s oniny i li mi winogron,wsadzi na drewniany ro enek, piec i polewa mas em, k ad c na spód brytfanny grzaneczki zbu ki, na które sos b dzie cieka , a na koniec ob o y niemi ptaki na wydaniu.624
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Tematy
IndexKojder Andrzej Dawne i nowe problemy społeczne. Szkice do obrazu społeczeństwa polskiego u progu XXI stulecia
Elzbieta Chojna Duch Polskie prawo finansowe. Finans
Długosz Jan Roczniki czyli kroniki Królestwa Polskiego III IV
Kraszewski Józef Ignacy Dzieje Polski 01 Stara Baœń (1876)
MAURYCY MOCHNACKI Powstanie Narodu Polskiego w 1830 i 1831 tom I
Kalifornijska noc 03 Zaczęło się w Monte Carlo Adler Elizabeth(1)
Orędzie Pana Jezusa do kapłanów Ottavio Michelini
Chris Dolley Medium Dead (retail) (epub)
Stations of the Tide Michael Swanwick
John B. Boles The Great Revival, Beginnings of the Bible Belt (1996)