[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zielono mi - słodki groszek TakZielono mi - słodki groszek Tak.nieco wcześniej, ale mamy nasz!!! polski!!! dłuuuugi ;-)))))) weekend.A skoro wokoło zielono, to na stół - zielony groszek.Historia sięga XVI wieku, kiedy to pewien francuski (a jakże) ogrodnik wyhodował jadalną odmianę oplatającego altanki groszku.Wkrótce te zielone ziarenka znalazły swoje miejsce na dworze królewskim, a potem podbiły całą Europę.Groszek jest warzywem niezwykle uniwersalnym, można go kojarzyć z makaronem, ryżem, omletami.Na ciepło jest idealnym dodatkiem do ryb, mięsiw wszelakich a także drobiu.Duszony na maśle z dodatkiem świeżych ziół staje się wykwintną jarzyną.W tym tygodniu polecam ''Omlet toskański'' Składniki: 5 jajek 2 łyżki śmietanki łyżeczkę mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła sól, pieprz Nadzienie: 2 pomidory 50 g mozzarelli 1/2 puszki zielonego groszku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 6 plasterków pikantnego salami sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku kilka liści zielonej sałaty Kroję salami w paseczki, a pomidory bez skórki w plasterki.Szatkuję cebulę i kroję w kostkę mozzarellę.Rozgrzewam w rondelku masło, wsypuję cebulę.Gdy się zeszkli, dodaję odcedzony groszek, czosnek, sól, pieprz i tymianek.Trzymam na małym ogniu przez 5 minut.Kiedy nadzienie nabiera na wolnym ogniu smaku, pora smażyć omlety.Ubijam trzepaczką jajka, wsypuję mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz.Rozgrzewam na dwu patelniach masło i smażę omlety.Gdy masa jajeczna trochę wyrośnie i stężeje, kładę szybko na połowie każdego omletu nadzienie, plasterki pomidora.Posypuję groszek pokrojoną mozzarellą i składam za pomocą łopatki każdy omlet na pół.Przytrzymuję jeszcze przez chwilę na ogniu i podaję na liściach sałaty.SMACZNEGO !!! [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • blondiii.htw.pl
  •  

     

    /6.php") ?>